Alkoholické a nealkoholické vánoční koktejly: 5 svátečních nápadů na přípravu doma
Vánoce jsou kouzelným obdobím plným radosti, smíchu a sdílení s rodinou i přáteli. A co může být lepšího než sváteční přípitek lahodným svátečním koktejlem? Vánoční koktejly nejenže přispějí extra radostí naší oslavě, ale také zachycují ducha svátků v každém lahodném doušku. Ať už pořádáte vánoční párty, nebo si chcete dopřát něco zvláštního, tyto vánoční koktejly budou skvělými společníky vašich svátečních večerů.
Vánočně ochucené alkoholické koktejly
Pro ty, kteří chtějí přidat trochu extra ducha do svých oslav, jsme připravili neodolatelné vánočně ochucené alkoholické koktejly, které kombinují lahodné chutě s vánočním nádechem. Podívejte se na tyto tři recepty, které musíte vyzkoušet!
Sváteční koktejl se skořicí a pomerančem
Ingredience:
- 90 ml Prosecca
- 60 ml Aperolu
- 30 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 1 dávka sodovky nebo perlivé vody
- Skořice dle chuti
Na ozdobu:
- Skořicové tyčinky
- Pomerančové plátky
- Barevný cukr na okraj sklenice
Příprava:
- Začněte tím, že si vychlaďte sklenici na víno v mrazáku.
- Do sklenice nalijte Prosecco, Aperol a pomerančovou šťávu.
- Přidejte dávku sodovky nebo perlivé vody a jemně promíchejte.
- Ozdobte okraj sklenice zlatým cukrem pro sváteční nádech.
- Ozdobte pomerančovým plátkem a skořicovou tyčinkou pro elegantní vánoční atmosféru.
Profesionální tip: Prezentace je klíčová! Servírujte svůj koktejl v unikátní sklenici nebo shakeru, abyste ho ještě více zdůraznili. Podívejte se na naši nabídku stylových sklenic a shakerů:
Vanilková irská káva
Ingredience:
- 200 ml horké kávy
- 50 ml irské whiskey
- 1 lžička hnědého cukru
- 100 ml čerstvé smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilková tyčinka
Na ozdobu:
- Šlehačka
- Vanilkový cukr na posypání
- Cukrová hůlka (volitelně)
Příprava:
- Uvařte čerstvou kávu a udržujte ji horkou.
- Lehkým šleháním čerstvé smetany s vanilkovým extraktem vytvořte nadýchanou, ale ne příliš tuhou šlehačku.
- Do sklenice odolné vůči teplu (například irského skla na kávu) nalijte irskou whiskey a přidejte hnědý cukr.
- Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte horkou kávu a znovu promíchejte.
- Pomocí lžíce jemně položte vanilkovou šlehačku na kávu, aby se držela na povrchu.
- Posypte šlehačku vanilkovým cukrem a pro sváteční nádech přidejte vánoční cukrovou hůlku.
Sváteční brusinkové Mojito
Ingredience:
- 50 ml bílého rumu
- 30 ml brusinkové šťávy
- 10-12 čerstvých mátových listů
- 1/2 limetky, nakrájené na klínky
- 2 lžičky hnědého cukru
- Soda nebo perlivá voda
Na ozdobu:
- Čerstvé brusinky
- Jedlé třpytky
- Drcený led
Příprava:
- Do vysoké sklenice vložte klínky limetky, mátové listy a hnědý cukr.
- Jemně rozmačkejte ingredience dřevěnou paličkou, aby se uvolnila šťáva z limetky a chuť máty.
- Přidejte brusinkovou šťávu a bílý rum.
- Naplňte sklenici drceným ledem.
- Doplňte sodou a jemně promíchejte.
- Ozdobte čerstvými brusinkami, trochou jedlých třpytek a snítkou máty.
Sváteční Moktejly aneb Nealkoholické koktejly
Vánoce jsou zde přeci pro všechny, a to i pro ty, kteří dávají přednost vynechání alkoholu. Moktejly jsou chutnou a barevnou alternativou, která udržuje sváteční atmosféru živou. Zde jsou dvě lahodné nealkoholické možnosti pro svátky:
Ježíškův Moktejl
Ingredience:
- 100 ml brusinkové šťávy
- 50 ml čerstvé limetkové šťávy
- 50 ml šťávy z rudého pomeranče
- 100 ml citronového sodovky nebo perlivé vody
- 1 lžička grenadinového sirupu (pro tmavě červenou barvu)
Na ozdobu:
- Bílý cukr na okraj sklenice
- 1 plátek pomeranče
- Čerstvá máta
- Drcený led
Příprava:
- Připravte sklenici tím, že otřete okraj limetkovým plátkem a namočte ji do bílého cukru, abyste vytvořili sněhově bílý vánoční okraj.
- V shakeru smíchejte brusinkovou šťávu, limetkovou šťávu, šťávu z krvavého pomeranče a grenadinový sirup.
- Přidejte drcený led a důkladně protřepejte asi 10 sekund.
- Nalijte směs do připravené sklenice naplněné drceným ledem.
- Doplňte citronovým sodovkou nebo perlivou vodou a jemně promíchejte.
- Ozdobte plátkem pomeranče a čerstvým lístkem máty.
Vánoční ovocný punč (pro 8-10 osob)
Ingredience:
- 500 ml pomerančové šťávy
- 500 ml brusinkové šťávy
- 250 ml šťávy z granátového jablka
- 750 ml sodovky nebo perlivé vody
- 2 lžíce hnědého cukru (volitelně, pro oslazení)
- 1 pomeranč nakrájený na plátky
- 1 citron nakrájený na plátky
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky
- 1 hrst čerstvých brusinek
- 1 tyčinka skořice
- 1 hvězdicový anýz
- Kostky ledu dle libosti
Příprava:
- V velkém punčovém míse smíchejte pomerančovou šťávu, brusinkovou šťávu a šťávu z granátového jablka.
- Přidejte tyčinku skořice a hvězdicový anýz pro jemně kořeněný nádech.
- Pokud máte rádi sladší punč, přidejte hnědý cukr do směsi.
- Přidejte plátky pomeranče, citronu a jablka, spolu s čerstvými brusinkami.
- Pomalu přilévejte sodovku nebo perlivou vodu a jemně promíchejte.
- Přidejte tolik kostek ledu, abyste punč udrželi chladný.
Hledáte další inspiraci na vánoční koktejly? Prozkoumejte naše tematické dárkové sady, které jsou skvělými vánočními dárky: