Rychlé provedení!

Doručeno přímo na adresu příjemce

Každý dárek je personalizovaný fotkou nebo textem

Rychlé provedení!

Super rychlá přeprava! Většina dárků objednaných před 16:00 je odeslána v ten samý den!

Doručeno přímo na adresu příjemce

Všechny dárky s fotografií a textem. Naše výrobky jsou takové jedinečné, právě proto, že si je navrhl právě ty. Perfektní dárky pro všechny příležitosti, dokonce i jako maličkost, např. když chceš poděkovat nebo ti někdo chybí.

Každý dárek je personalizovaný fotkou nebo textem

Udělej dojem na své blízké jedinečným dárkem, i když ho nemůžeš dát osobně. Potěš svou rodinu, přátele a známé osobním dárkem doručením na tebou vybranou adresu nebo dokonce přímo do poštovní schránky bez nutnosti vyzvednutí.

Hola hola hou! Přišel čas šťastných a veselých Vánoc! Vánoce jsou speciálním obdobím na celém světě. Spojují lidi láskou a štěstím. V tomto blogu se budeme věnovat všem otázkám, které můžete mít ohledně Vánoc. Také nasdílíme několik zajímavých faktů, které vás možná překvapí. Připravte se na objevování kouzla Vánoc!

Časté otázky o vánočních tradicích

Původ Vánoc

Abychom našli pravý původ Vánoc, musíme se vrátit v čase o několik století. Vánoce mají fascinující historii plnou tradic a folklóru, které se vyvíjely v průběhu let a vytvořily to, co známe dnes jako Vánoce.

Vánoce mají své kořeny v oslavách zimního slunovratu ve starověku. V tuto dobu různé kultury oslavovaly nejkratší den v roce hostinami a rituály, aby přivítaly návrat slunečního svitu a delších dní.

Proč se Vánoce slaví 24. prosince?

Jak se křesťanství šířilo, římská říše přijala tyto zimní slavnosti a spojila je s křesťanskými vírami. Postupně se Vánoce staly oslavou narození Ježíše Krista. V 4. století papež Julius I. vyhlásil 24. prosinec jako oficiální datum k oslavě narození Krista.

Dnes jsou Vánoce směsí náboženství, tradic a univerzálního pocitu, zahrnující zvyky jako zdobení stromů, výměnu dárků a další.

Zajímavosti o vánočních tradicích

Vánoční tradice jsou velkou součástí magického kouzla, které obklopuje celé toto období. Objevte fascinující a zábavná fakta, které rozjasní vaše sváteční chvíle, od tradic se jmelím až po zdobení stromů.

Příběh vánočních stromků

Tradice zdobení stromů sahá až do doby starověku v období zimního slunovratu. Stále zelené stromy byly symbolem věčného života a vitality, přinášející naději na návrat jara. Lidé zdobili stromy ovocem, svíčkami a dalšími ozdobami, aby zahnali zlé duchy.

Během 16. století se tradice rozšířila v Německu, šířila se po Evropě a dostala se do Ameriky o několik století později. Dnes jsou vánoční stromky oblíbenou tradicí po celém světě a staly se jedinečným symbolem vánočních dekorací.

Kdy začít zdobit stromeček?

Tradičně mnoho rodin označuje začátek vánočního období tím, že si na konci listopadu nebo začátkem prosince vyzdobí příbytek stromečkem a dekoracemi. Samozřejmě, neexistuje pevně stanovený den pro začátek zdobení vánočního stromečku, ale některé země mají tradičně navržený den. Například v Itálii a dalších katolických zemích je tento den stanoven na 8. prosince během svátku Neposkvrněného početí.

Jiní začínají zdobit stromy již po Dušičkách, zatímco někteří raději počkají až do blízkosti Štědrého dne.

Ideální čas na začátek zdobení vašeho stromu je, kdykoliv se vaše srdce cítí připravené přijmout ducha svátečního vánočního času.

Objevte naše personalizované a originální vánoční dekorace, které vytvoří jedinečný vánoční stromeček:

Vánoční ozdoby - transparentní

Vánoční ozdoby - transparentní

Vánoční ponožka

Vánoční ponožka

Dřevěná vánoční dekorace

Dřevěná vánoční dekorace

Přizpůsobené svíčky

Přizpůsobené svíčky

A kdy je vhodné odstrojit vánoční stromeček a dekorace?

Existují různé zvyky týkající se této tradice, ale mnoho lidí odstrojuje vánoční stromeček a dekorace po dvanácté noci Vánoc. Tento den, známý také jako Zjevení Páně nebo Tři králové, připadá na 6. ledna.

Někteří lidé však preferují uklidit vánoční dekorace již na Nový rok, který symbolizuje nový začátek. Jiní mohou zvolit prodloužení sváteční atmosféry a odložit sundání dekorací až do konce ledna.

Význam jmelí

Jmelí je dalším symbolem Vánoc. Ale jak se stalo tímto symbolem? Před několika stoletími bylo jmelí považováno za posvátnou rostlinu s mystickými silami, a to v různých kulturáchi. Druidové jej používali při svých obřadech a bylo spojováno s plodností a ochranou.

S šířením křesťanství dostalo jmelí během Vánoc nový význam. Populární tradice polibku pod jmelím pochází z norské mytologie. S postupem času se tato praxe transformovala na hravou vánoční tradici, kdy si páry uštědřují polibky pod jmelím.

Tradice vánočních punčoch

Tradice zavěšování vánočních punčoch u krbu nebo na konci postele pochází z příběhu svatého Mikuláše, který spadl do komína chudého muže, což se odrazilo v tradici punčoch zavěšených u ohně, aby uschly.

Od té doby děti po celém světě přijaly tradici zavěšování punčoch na Štědrý večer, doufajíc, že je najdou naplněné malými dárky, sladkostmi a překvapeními od Ježíška na Štědrý den.

Vše, co potřebujete vědět o Santovi, kterého oslavují zejména v anglicky hovořících zemích?

Ikonická postava, kterou dnes známe jako Santa Clause, se vyvíjela po staletí a stala se symbolem darování a svátků. Shromáždili jsme některé otázky a zajímavosti o této mytické postavě.

Jak se postava Santa Clause ocitla spojená s Vánocemi?

Kořeny Santa Clause sahají k svatému Mikulášovi, uctívanému křesťanskému biskupovi známému svými činy laskavosti a štědrosti vůči méně šťastným. Jeho pověst se rozšířila široko daleko a spojila se s vánočními oslavami.

V průběhu let různé tradice, příběhy a zvyky z různých kultur přispěly k vývoji postavy Santa Clause, který se stal milým mužem v červeném obleku, s bílým vousem a saněmi plnými dárků.

Původ Santa Clause

Santa Claus sídlí na kouzelném místě Severního pólu. I když přesná lokalita může zůstat tajemstvím, duch Santa Clause na Severním pólu přináší radost srdcím mladým i starým po celém světě. Santa Claus sdílí svůj útulný domov s paní Clausovou, spolu s komunitou pracovitých elfů.

Jaká jsou jména Santa Clausových sobů?

Santa Clausovi spolehliví sobi hrají důležitou roli v šíření vánoční tradice darování. Táhnou Santaovy saně noční oblohou, nesoucího ho na jeho cestě k doručení vánočních dárků dětem po celém světě.

Jména Santa Clausových sobů jsou: Rudolf (slavný sob s červeným nosem), Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner a Blitzen.

Kolik je vlastně Santa Clausovi let?

Věk Santa Clause je, a pravděpodobně navždy bude, kouzelným tajemstvím. Podle nadčasových příběhů a folklóru se říká, že Santa je starý jako Čas samotný.

Věděli jste, že vánoční tradice se mohou lišit v různých zemích? Vše, co potřebujete vědět o Vánocích v roce 2024, si můžete přečíst v našem specializovaném blogu.

Objevte také více našich vánočních dekorací a oslavte svátky:

Vánoční dekorace

Vánoční dekorace

Přizpůsobené skleněné vánoční ozdoby

Přizpůsobené skleněné vánoční ozdoby

Sněhový foto blok

Sněhový foto blok

Sněhová koule

Sněhová koule